Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς


Mε αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου (περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) όπου το ωράριο στους Παιδικούς Σταθμούς αυξάνεται από 30 ώρες σε 40, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως ελλειπής χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας όσον αφορά τις ανάγκες, αύξηση τροφείων όσον αφορά τα χρήματα που καταβάλλουν οι γονείς, προβλήματα με τα αναλώσιμα υλικά και τους προμηθευτές, το σημαντικότατο ζήτημα της σωστής αναλογίας παιδιών-παιδαγωγών, ζητήματα υποδομών και έλλειψης κτιρίων κ.λπ. το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση απευθυνόμενο στους γονείς και φυσικά στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ τους Γονείς και τους Εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βύρωνα

Κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν νέα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μόνη λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η μείωση των μισθών, η αύξηση του ωραρίου εργασίας, οι απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, οι υποχρεωτικές μετατάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων, η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να δώσουμε μαζική μαχητική αποφασιστική απάντηση. Για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και όλοι αυτοί που την δημιούργησαν (κυβερνήσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τράπεζες και κερδοσκόποι). Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα για το χρέος και τα ελλείμματα, δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Φίλοι Γονείς
Οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις Δημοτικές Αρχές έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στη συνολική λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Η κρατική χρηματοδότηση δεν φτάνει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των σταθμών και αυτό έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία τους (αναλώσιμα υλικά, υποδομή), αλλά και στη σίτιση των παιδιών, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι επιβαρύνεστε με την καταβολή των τροφείων και όχι μόνο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αφαίμαξης του εισοδήματος της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Οι Δήμοι και μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βύρωνα, αντί να διεκδικήσουν μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους τα οφειλόμενα χρήματα από την πολιτεία, καταφεύγουν είτε στη λύση της αύξησης των τροφείων, είτε στην υποβάθμιση της λειτουργίας των σταθμών.

Τις τελευταίες μέρες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βύρωνα ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τόσο με τη σίτιση των παιδιών, όσο και με την προμήθεια αναλώσιμων και άλλων υλικών. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αντίστοιχοι προμηθευτές παραμένουν για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι από το Δήμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1. Να διασφαλιστεί από τη Δημοτική Αρχή η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι προμηθευτές, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Να αναρτάται και να τηρείται το διατροφολόγιο σε κάθε παιδικό σταθμό.
  2. Να διεκδικήσει άμεσα ο Δήμος τα οφειλόμενα χρήματα που παρακρατά παράνομα η κυβέρνηση. Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  3. Να μην εφαρμοστεί το ωράριο των 40 ωρών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
  4. Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί η σύγχρονη λειτουργία τους σε όλα τα επίπεδα.
  5. Να εφαρμοστεί εν όψει και της νέας χρονιάς στο ακέραιο ο κανονισμός λειτουργίας για την αναλογία παιδαγωγού – νηπίων, βρεφοκόμου – βρεφών, χώρου – παιδιών.
  6. Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση. Δωρεάν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί – κατάργηση των τροφείων.
  7. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
  8. 8. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του Δήμου μας.

Το Δ।Σ.

http://vironas.gr