Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ - ΦΟΝΙΑ

«Ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις, η ουσία είναι μόνο μία: Είναι εγκληματικό να υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους και να σκοτώνουν τα παιδιά μας. Πρέπει οι υπεύθυνοι να σταματήσουν να ναρκοθετούν το οδικό δίκτυο και να μένουν ατιμώρητοι».

O γιος του κ. Μανώλη Σταυρουλάκη, Γιάννης, έχασε τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2005, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν πάνω σε νησίδα ασφαλείας της Λ. Κηφισίας. Λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, η φθαρμένη πινακίδα αφαιρέθηκε, προκειμένου να αντικατασταθεί με νέα. Έπειτα από έναν μακρύ και επώδυνο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστικής εταιρείας, στην οποία ανήκε η πινακίδα, σε φυλάκιση δύο ετών και δύο μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο, στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι οικογένειες δεκάδων άλλων θυμάτων.

«Δέχεται ότι υπάρχει ανθρωποκτονία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι εταιρείες παρανομούν, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι δήμαρχοι. Πολεμάμε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε για χάρη των παιδιών μας, ώστε να μη ζήσει καμία άλλη οικογένεια αυτά που ζήσαμε εμείς», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταυρουλάκης. Ο ίδιος έχει ηγηθεί προσπαθειών αποξήλωσης περισσότερων από τριάντα πινακίδων, οι οποίες, όπως αναφέρει, πάντα επανατοποθετούνταν στα ίδια σημεία.

Η νομοθεσία προβλέπει πως η εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χιλ. την ώρα είναι επιτρεπτή- κάτι που, ωστόσο, αναιρείται από το άρθρο 4 της Διεθνούς Σύμβασης για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση, σύμφωνα με την οποία σε όλα τα συμβαλλόμενα Κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, απαγορεύεται στον ευρύτερο χώρο των δρόμων η τοποθέτηση οποιασδήποτε επιγραφής ή εγκαταστάσεως που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση με τις δημόσιες πινακίδες κυκλοφορίας, να θαμπώσει τους οδηγούς ή να τους αποσπάσει την προσοχή. Η σύμβαση αυτή υποχρεώνει τους δημάρχους, καθώς και τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της Περιφέρειας, να αφαιρούν ή να απομακρύνουν οποιεσδήποτε διαφημιστικές πινακίδες, ιδιαίτερα δε μεγάλων διαστάσεων, από δρόμους ή πεζοδρόμια.
Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008