Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Αγαπητοί συνδημότες,
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε τόσο για τις αλλαγές που συντελούνται σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα και τη Δημοτική Επιχείρηση.
Απευθυνόμαστε σε σας όχι μόνο γιατί είστε και εσείς εργαζόμενοι, έχουμε κοινές αγωνίες, είμαστε όλοι θύματα των αντιλαϊκών πολιτικών, της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και όλων των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται, αλλά και γιατί πληρώνετε από το εισόδημά σας δυο και τρεις φορές τις υπηρεσίες που σας παρέχει ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση.
Φίλοι συνδημότες,
Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις με σκοπό να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του σωματείου μας και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κινητοποιήσεις μας δημιουργούν προβλήματα σε όλους εσάς που κατοικείτε στην πόλη και εξυπηρετείστε από τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι κινητοποιήσεις για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσo για να αναδείξουμε τα προβλήματα και να πετύχουμε την επίλυση τους.
Από τους Δήμους των κοινωνικών υπηρεσιών,
στους Δήμους επιχειρήσεις
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, προωθούν την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οικοδομούν ένα κράτος όπου όλες οι λειτουργίες του βρίσκονται στην υπηρεσία των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Στην κατεύθυνση αυτή η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίσσεται διαρκώς σε ένα θεσμό που υλοποιεί τις πολιτικές κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας, Οι Δήμοι μετατρέπονται σε τοπικό κράτος, μεταφέρονται σε αυτούς όλο και περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία χωρίς όμως και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Οι δημοτικές υπηρεσίες, ο αθλητισμός, οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός, οι ελεύθεροι χώροι, τα πάρκα, oι πλατείες μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Εφαρμόζουν αντεργατική πολιτική, καταπατούν συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, κάνουν χιλιάδες προλήψεις μέσα από αναθέσεις έργου, μερική απασχόληση, προγράμματα στέιτζ κλπ. Τη ίδια στιγμή τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς, σπατάλης δημόσιου χρήματος μεγαλώνουν. Ο νέος Κώδικας για τη λειτουργία των Δήμων συμβάλει ακόμα περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας και τις συμπράξεις με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι Δήμαρχοι (οι όποιες εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τον κανόνα) και ο συλλογικός τους φορέας η ΚΕΔΚΕ, αποδέχονται να λειτουργούν περισσότερο ως μάνατζερ και διαχειριστές, επιβάλλουν συνέχεια νέα τέλη για να αυξήσουν τα έσοδα των Δήμων, ενώ δε διεκδικούν από το κεντρικό κράτος τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους πολίτες.
Σε αυτά τα πλαίσια ο Δήμος Βύρωνα χάνει χρόνο με το χρόνο το δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα του, εξελίσσεται σε μια επιχειρησιακή μονάδα, η οποία διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ,. Οι πολίτες πληρώνουν ήδη πανάκριβα μια σειρά υπηρεσίες, αντιμετωπίζονται ως πελάτες, ενώ τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν τη δική τους παρουσία.
Η αλήθεια για τη Δημοτική Επιχείρηση
1990 Ίδρυση της ΔΕΑΔΒ
Το 1990 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με δήμαρχο τον κ. Νικολαΐδη ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Βύρωνα (Δ.Ε.Α.Δ.Β.). Σκοπός της ήταν να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του Νεκροταφείου και να απομακρυνθεί ο ιδιώτης επιχειρηματίας από το ανθοπωλείο και το κυλικείο.
Το 1994 οι δραστηριότητές της επεκτείνονται στο χώρο της κατασκευής των τάφων (Μαρμαρογλυφείο). Τα 2 πρώτα χρόνια ιδιώτες εργολάβοι και Δ.Ε.Α.Δ.Β. αναπτύσσουν παράλληλη δραστηριότητα στο νεκροταφείο. Το 1995 οι ιδιώτες εργολάβοι απομακρύνονται, και η Δημοτική Επιχείρηση λειτουργεί στο χώρο του νεκροταφείου με μονοπωλιακό τρόπο και σε ακριβές τιμές για τους δημότες.
Τα πρώτα χρόνια μετά την απομάκρυνση των ιδιωτών η Δ.Ε.Α.Δ.Β. απασχολεί 11 εργαζόμενους, ενώ το Μάρτιο του 1997 εργάζονται σε αυτή 40 . Σε αυτή την πρώτη φάση έχει κέρδη τα οποία αποδίδει στο Δήμο.
1997 -1998 Χρονιά των μεγάλων αντιδραστικών ανατροπών
Το 1997 η τότε Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος κ. Ρογκάκος ανατρέπουν με τις αποφάσεις όλα τα παραπάνω δεδομένα. Η Δ.Ε.Α.Δ.Β. χρησιμοποιείται ως μηχανισμός μαζικών ρουσφετολογικών προσλήψεων άσχετων με τις ανάγκες της, οι προσλήψεις στα τέλη του 1998 φτάνουν τις 230. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και διαμορφώνονται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.
Μετά τις εκλογές του1998 η Δημοτική Αρχή για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους εκχωρεί παράνομα αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους του Δήμου στη Δημοτική Επιχείρηση. Παρά τις συνεχείς χρηματοδοτήσεις από το Δήμο οι εργαζόμενοι μένουν πολλές φορές απλήρωτοι.
Η Δημοτική Αρχή κατά τη δεύτερη θητεία της, 1998 2002, προχωρά σε νέο κύμα προσλήψεων παρακάμπτοντας τον Α.Σ.Ε.Π. Ο αριθμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση φτάνει προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2002 τους 290. Οι πολιτικές αυτές επιλογές βάζουν ταφόπλακα στη Δ.Ε.Α.Δ.Β., δημιουργούν τεράστια χρέη τα οποία πληρώνει ο βυρωνιώτικος λαός. Το 2002 τα χρέη μόνο στο Ι.Κ.Α. ήταν 1δις 800 εκατ. δρχ.!
2003 Η Δημοτική Αρχή άλλαξε. Τα προβλήματα παραμένουν
Η σημερινή Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να συντηρεί τη Δ.Ε.Α.Δ.Β., είναι γεγονός ότι δεν προχώρησε σε προσλήψεις και έκανε διακανονισμό των χρεών με το Ι.Κ.Α., τα προβλήματα όμως στη Δ.Ε.Α.Δ.Β., παραμένουν και οξύνονται παρά τους συνεχείς δανεισμούς.
Οι υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες είναι πολύ ακριβές ενώ στους εργαζόμενους επιβάλει περιορισμένα δικαιώματα και χαμηλούς μισθούς.
Σήμερα η Δ.Ε.Α.Δ.Β. έχει στη δύναμή της 202 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 120 απασχολούνται στις υπηρεσίες του Δήμου καλύπτοντας καθημερινές του ανάγκες. Παράλληλα απασχολεί εξτραντζήδες που κοστίζουν πάνω από 380.000 ευρώ το χρόνο.
Φίλοι Βυρωνιώτες ,
Η Δ.Ε.Α.Δ.Β είναι το όχημα που οδηγεί το Δήμο στην επιχειρηματικότητα, στη σπάταλη, στην κακοδιαχείριση. Ήταν και παραμένει η "μαύρη τρύπα" της οικονομίας του Δήμου. Το οικονομικό έλλειμμά της ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο παρά το γεγονός ότι στεγάζεται σε υποδομές του Δήμου (δεν καταβάλει ενοίκια κλπ). Εμπορικές χρήσεις όπως τα κυλικεία παρουσιάζουν ελλείμματα που υπερβαίνουν τα 86.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι σήμερα πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρόνια, από το Δήμο στη ΔΕΑΔΒ,. έχουν συναφθεί 4 δάνεια συνολικού ύψους 4.300.000 ευρώ με εγγυητή το Δήμο, ενώ κάθε χρόνο εκχωρούνται από το Δήμο πάνω από 900.000 ευρώ (οι εκχωρήσεις αυτές έχουν κριθεί παράνομες από το Συμβούλιο Επικρατείας). Από το 2004 έως το 2013 ο Δήμος θα πληρώνει κάθε μήνα 30.700 ευρώ για χρέη στο Ι.Κ.Α.
Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες,
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να βάλει τέρμα σε αυτή την κατάσταση, ενστερνίζεται τη λογική της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και για αυτό δεν αποδέχεται τις θέσεις του Σωματείου των εργαζόμενων, να σταματήσει τη λειτουργία της ΔΕΑΔΒ, να περάσει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες, τους πόρους στο Δήμο.
Η εμμονή σε αυτή την πολιτική γεννά εύλογα ερωτήματα:
ΚΗ Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται το Δήμο ως επιχείρηση ή ως δημόσιο κοινωνικό οργανισμό που οργανώνει τις υπηρεσίες του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;
ΚΓιατί θα πρέπει ο λαός του Βύρωνα να πληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές των Δημοτικών Αρχόντων
ΚΑποδέχεται ή όχι την συνταγματική αρχή για ίση αμοιβή για ίδια εργασία;
ΚΓιατί δεν αποδέχεται το αίτημα του Σωματείου για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας;
ΚΜέχρι πότε οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση θα πληρώνονται με τους κατώτερους μισθούς και θα ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας;
Καιρός να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, να γυρίσουμε σελίδα
Φίλοι και φίλες συνδημότες
Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει. Δεν ωφελεί ούτε τους δημότες, ούτε τους εργαζόμενους. Μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στις αντιδραστικές πολιτικές.
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
ΖΝα μη δημιουργηθούν νέες Δημοτικές Επιχειρήσεις.
ΖΝα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι, οι πόροι και οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Α.Δ.Β. στο Δήμο.
ΖΜόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
ΖΝα μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος.
ΖΊση αμοιβή για ίδια εργασία σε όλους τους εργαζόμενους. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στη Δ.Ε.Α.Δ.Β.
ΖΝα καταργηθούν οι εξτρατζήδες και κάθε μορφή "μαύρης" εργασίας.
Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες
Η ελπίδα, βρίσκεται στη ανεξάρτητη δράση των εργαζόμενων και των δημοτών για ένα Δήμο με δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα. Ικανό να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Ένα δήμο που δε θα αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα διεκδικεί τα χρήματα που παρακρατά η κεντρική εξουσία και δε θα καταφεύγει στη φορολόγηση των δημοτών.
"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο"